FilLo 1/98

FilLo 1/98:n Otsikot:

Pääkirjoitus
50 vuotta takana, vaan mitä edessä?
TavastEx -97
Filateelisia matkakohteita……paremman puutteessa
Kevätkisa
Julkaisuohjelmat

PÄÄKIRJOITUS:

Paljon on muuttunut sitten viimeisen pääkirjoituksen, jonka kirjoitin vielä edellisestä opiskelupaikastani johtuen Helsingissä. Nykyisestä elämäntilanteesta johtuen opiskelupaikkani sijaitsee tällä kertaa hiukan kauempana, nimittäin Lapin läänin sydämessä eli Rovaniemellä. Asuinpaikan muuttumisen vuoksi jouduin luopumaan osaston monivuotiseksi pestiksi venyneestä puheenjohtajuuden paikalta. Huojentuneena ja kuitenkin haikein tunnelmin voin kuitenkin todeta, että “laivan kipparuus” jäi osaaviin ja asiantunteviin kouriin. Toivotankin näin vielä seuraajalleni onnea ja menestystä uudessa virassaan, josta hänellä osin jo ennestään kokemusta, ja uskon vapaasti hänen onnistuvan mainiosti kokemuksensa ansiosta kehittämään ja elävöittämään osaston toimintaa ja luotsaamaan laivan seuraavalle vuosituhannelle. Onnea matkaan “Pave” (=Petri Rautiainen)!

Olosuhteiden muutoksesta huolimatta harteilleni jäivät vielä FilLon päätoimittajuus ja johtokunnan rivijäsenen asema. Kumpainenkin mainiosti hoidettavissa nykyisten tietoyhteiskuntaan oleellisena osana kuuluvien sähköpostien ansiosta.

Oma jäsenyyteni Nuoriso-osastossa käynnistyi maaliskuussa 1981, eli jäsenvuosia on kertynyt jä lähes 17 vuotta. Itse osastohan perustettiin 13.1.1976, joten “22 vuotta, vaan ei suotta” kertyi siis mittariin pari kuukautta sitten. Mainittakoon että noista 22:n vuoden takaisista perustajäsenistä vielä yksi on tänäkin päivänä osaston jäsen eli Kari Kemppainen. “22 vuotta, vaan ei suotta” on allekirjoittaneen toimesta helmikuun lopulla valmistunut Nuoriso-osaston 22-vuotista taivalta kuvaava 55-sivuinen historiikki. Kerhon (myös aikuisosasto) jäsenet saavat kukin oman kappaleensa lahjaksi sekä valikoidut kerhon aikaisemmat jäsenet, joiden toiminta on noiden 22:n vuoden aikana ollut sen verran merkityksellistä ja aikaansaavaa, että omat kappaleet kuuluvat itseoikeutetusti heille.

FilLon kautta sen lukijat voivat myös niin halutessaan tilata historiikistä oman kappaleensa osoittamalla tilauksensa toimituskunnan osoitteeseen, joka löytyy edelliseltä sivulta. FilLosta poiketen, joka on tilaajilleen täysin maksuton, Nuoriso-osasto veloittaa halukkailta tilaajilta historiikin painatuskulut, jotka eivät kuitenkaan missään muodosssa ole kohtuuttomat. (JM)

50 vuotta takana, vaan mitä edessä?

Joulukuun 9. päivänä Lohjan Postimerkkikerho ry vietti perinteistä joulukokoustaan arvokkaalla ja ikimuistoisella tavalla. Täyttihän kerho kunniakkaat 50 vuotta. Mikä olisikaan paras tapa juhlia merkkipäivää, kuin tehdä se yhdessä vuosien saatossa saatujen ystävien seurassa. Jo lähes nostalgiseksi perinteeksi on muodostunut kutsua edustajia lähiseutujen kerhoista viettämään lämminhenkistä ja innostavaa yhteistä jouluviettoa paikallisen Merita-pankin tiloihin.

Tämän vuotisen “juhlakokouksen” osanottaja määrä oli tilaisuuden arvokkuuden mukaisesti hienosti 41 läsnäolijaa.

Saapuvia vieraita olivat vastaanottamassa kerhon itseoikeutettuna edustajana puheenjohtaja Aimo J. Isotupa, jonka tervehdysten myötä vieraat ohjattiin boolipöydän (josta jälleen kerran suuri kiitos ja kunnia Rankulle) kautta etsimään omia paikkojaan ja seurustelemaan muiden läsnäolijoiden kanssa.

Kaikkien kutsuttujen saavuttua tilaisuuden virallisen osuuden aloitti kerhon puheenjohtaja Isotupa, joka toivotti sydämellisesti paikallaolijat tervetulleiksi. Lohjan kaupunkia tilaisuudessa edusti puolestaan kaupunginjohtaja Pekka Myllyniemi, joka puheessaan onnitteli kerhoa sen saavuttaman merkkipaalun johdosta ja toivotti kerholle menestyksekkäitä hetkiä vielä pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi hän luovutti Lohjan kaupungin terveisinä kerholle yhdistynyttä Lohjaa kuvaavan juhlajulkaisun ja rahallisen stipendin kerhon hienoa toimintaa omalta osaltaan ylläpitämään.

Seuraavaksi vuorossa oli ansioituneiden jäsenien palkitseminen pro-filatelia mitalein. Suomen Filatelistiliiton puolesta mitalit luovutti Kaarlo Hirvikoski seuraaville jäsenille: Aimo J. Isotupa, E. R. Graeffe, Tero Forsström, Kari Kemppainen ja Petri Rautiainen.

Juhlallisuuksien jälkeen olikin aika käydä maittavalle jouluaterialle, josta jälleen suurin kiitos Rankulle ja Merita-pankin emännälle, jotka hienosti olivat vastuussa aterian valmistamisesta kuin myöskin herkullisen näyttävästi esille panosta. Jälkiruuaksi nautittiin luonnollisesti höyryävän lämpimät kahvit asianmukaisine lisukkeineen.

Tilaisuuden filateeliseen antiin kuuluivat vielä suuret arpajaiset mahtavine palkintoineen ja useat pienimuotoiset huutokaupat, joissa vieraat saivat huutokaupata omia kohteitaan vapaasti muille vieraille.

Tilaisuuden päätteeksi kerhon jäsenet järjestelivät paikat vielä asianmukaiseen kuntoon, jotta seuraavan päivän pankkirutiinit sujuisivat normaalisti.

Tilaisuudessa mukanaolleena, JM

TAVASTEX 97

Hämeenlinnassa Punaportin liikuntahallissa järjestettiin perinteinen kansallinen postimerkkinäyttely 14.-16.11. Näyttely järjestettiin paikallisen postimerkkikerhon toimesta sen 60-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tuttuun tapaan näyttely avattiin perjantaina ja avajaispuheen piti Hämeenlinnan postimerkkikerhon puheenjohtaja Hannu Kaskela. Näyttelypaikalle oli selkeä opastus, jonka avulla vieraspaikkakuntalaisetkin löysivät paikan päälle tietämättä sijainnista mitään. Näyttely oli auki aina sunnuntai iltaan asti, minkä jälkeen alkoi näyttelyn purku. Mitään kovaa kävijä tungosta ei missään vaiheessa ollut vaan näyttelyssä kävi katsojia tasaiseen tahtiin.

Perinteiseen tapaan paikalla oli filatelian kauppiaita eri puolilta Suomea, ja vierailevista postilaitoksista olivat paikalla Ahvenanmaan ja Eestin postit. Kaikki kauppiaspaikat olivat loppuun myytyjä. Hämeenlinnan posti oli tuonut pitkän rivin laatikoita erilaisia kuva- ym. leimauksia varten. Näyttelyn erikoisleimausta ei tällä kertaa ollut.

Kokoelmia oli näytteillä melkein sata, joista kolme oli Lohjalta. Lohjalaisten näyttelyedustus tahtoo painottua nykyisin liian paljon samojen näytteille asettajien varaan, joten toivoisin aktiivisempaa näyttelyedustusta myös muilta kerhon jäseniltä. Ei edes kahden näyttelyn lähekkäisyys tai päällekkäisyys selitä vaisua osanottoa. Näytteillä olevat kokoelmat edustivat varsin monipuolisesti filatelian eri aiheita ja osa-alueita. Suuri osa kokoelmista oli tuomaristolle vanhoja tuttuja aikaisemmin näytteillä olleita. Kuitenkin niistä saattoi löytää jotakin uutta, mitä niistä ei aikaisemmin ole löytynyt. Silti toivoisi näytteille uusia kokoelmia ja näytteille asettajia.

Lohjalta näyttelyyn osallistuivat aikuisten luokassa Aimo Isotupa ja Petri Rautiainen sekä nuorten luokassa Mikko Isotupa. Aimo Isotupa oli mukana perinteisen filatelian luokassa kokoelmallaan “Eesti 1688-1944“ saaden palkinnoksi vermeil -mitalin. Petri Rautiainen oli myös mukana perinteisen filatelian luokassa kokoelmallaan “Suomi, leijonamalli 1930“ ja hän sai myös vermeil -mitalin. Nuorten luokassa mukana oli Mikko Isotupa kokoelmallaan “Norja 1907-1945“, joka sai hopeoidun pronssi -mitalin.

Paikan päällä oli yleisölle jälleen edellisien vuosien tapaan opastettuja kiertokäyntejä, jossa opas kertoi yleisölle eri kokoelmista. Samalla kävi selväksi arvostelun perusteet ja mitalien värit, miten ne määräytyvät.

TavastEx -näyttelyt ovat kymmenien vuosien aikana tulleet tutuiksi ja tunnettu hyvin järjestettyinä näyttelyinä. Tämän kertainen näyttely jää kuitenkin monen näytteille asettajan mieleen vuosikymmenien kömmähdyksenä. Näyttelysäännöissä luvataan jokaiselle näytteille asettajalle mitali, mutta tällä kerralla sitä ei saanut yksikään. Syynä tähän oli kultasepänliikkeen konkurssi, josta mitalit oli tilattu. Tämä ei luonnollisesti ole näyttelyn järjestäjän vika, mutta se muistetaan vielä pitkän aikaa jälkeenpäin. Tämä oli ensimmäinen laatuaan oman filateelisen urani aikana. Kaikkea sitä voi sattua.

Lohjan postimerkkikerhon nuoriso-osastosta löytyy osanottajia “TavastEx“ -näyttelyihin niin pitkältä ajalta kuin nuorisokerho on ollut Lohjalla. Suunta kuitenkin on ollut laskeva.

Kerhostamme kävi pari jäsentä paikan päällä katsomassa näyttelyä. Nykyisin tuntuu monella olevan niin paljon työ- ja opiskelukiireitä, että ne painavat päälle eikä ehdi lähteä katsomaan näyttelyä paikan päälle.

Kotimaisista näyttelyistä seuraavana on vuorossa “Kesfila 98“ Jyväskylässä ja pohjoismaisista näyttelyistä “Nordia 98“ 14.-16.10.1998 Odensessa Tanskassa. (PR)

Filateelisia matkakohteita…

…paremman puutteessa

Ollessani viime kesänä matkalla Englannissa niin, osuipa matkanvarrelle pari paikkaa jotka saattavat muitakin filatelisteja kiinnostaa. Toinen löytyi Bathin kylpyläkaupungista ja toinen taasen Pohjois- Walesista. Aloitetaan Walesin kohteella.

Paikka on Snowdon, eli Walesin korkein vuori (1085m). Paikka kiinnostanee enemmän aihefilatelisteja jotka keräävät rautatieaihetta ja korkeilla paikoilla olevia postitoimistoja. Kyseiselle Snowdon vuorelle lähtee vuoren juuresta pieni vuoristojuna joka kulkee aina huipulle asti, matkaa korkeussuunnassa aseman ja huipun välillä on noin 40 metriä. Eli juna todellakin kuljettaa käytännössä huipulle asti. Asemalta on mahdollisuus postittaa kortti Snowdon Mountain Railways -lisämerkillä ja Snowdon Summit 1085m -leimalla, jolloin iskee ns. kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tämän kohteen kiinnostuvuutta ehkä hieman laskee junamatkan hinta £14 (n. 125 mk) ja kesto 2 tuntia. Ylös pääsee (ja alas) myös kävellen hyväkuntoisia polkuja pitkin, mutta aikaa kannattaa varata hieman enemmän sekä laittaa tukevat kävelykengät jalkaan. Aurinkoisena päivänä näkymät ovat hienot matkan varrella sekä ylhäällä.

Toisena matkakohteena on Bathin Postal Museum joka sijaitsee noin 300 metrin päässä Bathin eräästä päänähtävyydestä eli Roman Baths:sta (roomalaisaikainen kylpylä). Bath sijaitsee noin 160 km päässä, Lontoosta länteen. Täältä löytyy postimuseo paikalta, josta postitettiin maailman ensimmäinen postimerkki Black Penny 2.3.1840. Bath oli myös kaupunki josta Englannin ensimmäinen yli 100:n mailin matkan ylittänyt lentoposti (Blériot -koneella) lähetettiin Lontooseen vuonna 1912. Museo ei ole koolla pilattu mutta, katsomisen arvoinen kuitenkin jos on pientäkin kiinnostusta filateliaan. Museo on kaksikerroksinen ja alakerrassa on postin kehityksestä kertova näyttely, alusta nykypäivään. Yläkerrassa on sitten keskitytty lähinnä postimerkkeihin ja postihistoriaan. Mainittakoon kokoelmista vaikka, Vuosisata Brittiläisiä postimerkkejä 1840-1940 sekä The Pony Express 1860-1864. Lisäksi yksi huone oli varattu AirMail eli lentoposti-aiheelle. Yläkerrasta löytyi myös huone jossa pyörii videofilmi postinkulusta ennen ja nyt.

Museo on avoinna ympäri vuoden: Maanantai – Lauantai 11.00 – 17.00, Sunnuntai 14.00 – 17.00 (TF)

FilLo 1/98 Kevätkilpa

Keväkilpailumme edustaa tietokilpailuidemme perinteistä linjaa. Odotamme lyhyitä, ytimekkäitä jä selviä vastauksia. Vastaukset tulisi lähettää viimeistään 12.6.1998 mennessä osoitteella:

FilLo 1/98 Kevätkilpa

PL 9

08101 LOHJA.

1. Milloin ensimmäinen Punaisen Ristin postimerkki ilmestyi Suomessa ?

2. Mikä oli postimerkin ”Armas Järnefelt” nimellisarvo ?

3. Milloin ilmestyi Postimerkki ”Pelastusarmeija Suomessa 400 vuotta” ?

4. Kuka suunnitteli postimerkin ”Hammaslääketiede” ?

5. Kenestä Suomen Tasavallan presidentistä on viimeisimmäksi julkaistu postimerkki ?

6. ”Järjestäytynyt filatelia Suomessa 100 vuotta”, kunniaksi julkaistiin postimerkki, Mikä oli kuva-aihe ?

7. Mikä oli vuoden 1975 näyttelymerkin kuva-aiheena ?

8. Kuka henkilö esiintyy sarjassa ”Uuden testamentin 400-vuotisjuhla” ?

9. Ketkä kaksi Suomalaista Nobel-palkinnon saajaa, esiintyy Eurooppa-merkeissä ?

10. Mikä postimerkki on ilmestynyt viimeisimmäksi Suomessa (Huom. tietokilvan päättymispäivään mennessä) ?

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kolme filateellista palkintoa. Onnea tietokilpailuun !

Julkaisuohjelmat

Suomen loppuvuoden julkaisuohjelma

7.5. Oi maamme Suomi 5,00 yleismerkki

7.5. Pohjola, merenkulku: Aranda 2,80 Koillisväylä 3,20

4.6. Koiranpentuja 22,40 vihko (8*1lk)

4.6. Ehiöpostikortti; Museorautatie 2,80

4.6. Maksimi-ehiökortteja (4 kpl)

4.9. Pöllöjä 14,00 pienoisarkki (5*2,80)

4.9. Pyöräily 2,80

4.9. Postikirje (2kpl)

9.10. Suomalainen muotoilu 16,80 vihko (6*2,80)

30.10. Joulupostimerkit 2,00 2,80 3,20

Ahvenanmaan loppuvuoden julkaisuohjelma

8.5. Pohjola Merenkulku 2,40 mk

8.5. Valtamerten vuosi 1998 6,30 mk

8.5. Ehiö,Lintuja 5,00 mk

25.6. Tennis, ATP Senior Tour of Champions 10*2,40 mk

1.8. Meripartiolaisleiri, Satahanka 2,80 mk

11.9. Kuisteja 1,60 mk, 2,00mk, 2,90 mk

11.9. Postimaksulipuke, Keulakuvia 10,70 mk

9.10. Eckerön kirkko 1,90 mk